Omgevingsvergunning

Als je in Rotterdam een volkstuin hebt en je wilt daarop een opstal bouwen dan heb je:

  1. schriftelijke toestemming van het verenigingsbestuur EN
  2. een omgevingsvergunning (vroeger bouwvergunning) nodig.

 

Een omgevingsvergunning kun je aanvragen via het zogenoemde omgevingsloket. Het gaat om een tuinhuis of ander opstal dat niet op eigen erf wordt gebouwd. Login hiervoor in met je DigiD. Let er wel op dat je aanvraag ook voldoet aan de regels van je vereniging. Alleen een omgevingsvergunning/bouwvergunning is niet voldoende om te mogen bouwen. Je moet ook schriftelijke toestemming van het verenigingsbestuur hebben. Pas dan mag je met de bouw starten. Download hier: het formulier toestemming vragen aan het bestuur. 

 

Via het omgevingsloket van de overheid een vergunning aanvragen kan lastig zijn. De Stichting Volkstuinen in Nederland heeft hiervoor een handleiding gemaakt. Deze kun je downloaden: Handleiding vergunning aanvragen bij het omgevingsloket.

 

Kapvergunning

Wil je een boom verwijderen, verplaatsen of sterk snoeien? Dan heb je mogelijk een omgevingsvergunning van de gemeente Rotterdam nodig. Doe op de site van de gemeente Rotterdam de Vergunningcheck. Blijkt uit deze check dat je een vergunning nodig hebt, dien dan een aanvraag bij het omgevingsloket in. Log hiervoor in met je DigiD. Wil je meteen zien of je een vergunning nodig hebt: Omgevingsvergunning nodig voor kappen? Doe de Vergunningcheck!