Insecten bestrijden

Met de hogere temperaturen stijgt het aantal insecten in huis explosief. Hierbij op een rijtje wat je daar aan kan doen. Enkele algemene adviezen: Geen lokvallen binnen gebruiken, dat trekt alleen maar aan. Plaats horren voor de ramen dus geen open raam, dicht naden en kieren. Houd alles, inclusief de vloer, schoon van voedselresten.

Wespen
Hang geen vallen met suikerwater op. Dat lokt alleen maar. Buiten eten? Gezicht en handjes van jezelf en kids snel schoonmaken. Wespen doden doe je met een vliegenmepper. Een wespennest alleen door een professional laten verwijderen. Ramen tegen elkaar openzetten. Insecten haten tocht.

Muggen
Horren voor deuren, ramen en ventilatiegaten. Vooral ’s avonds en ’s nachts alles dichthouden. Voorkom stilstaand water (gieters, goten, potten). Klamboe boven je bed of smeer je in met antimuggenmiddel.

Vliegen
Sluit de afval- en compostbak goed af. Ook hier: horren. Aanrecht schoonhouden, vaat afspoelen, vloer kruimelvrij. Ramen tegen elkaar open zetten. Hang een kleefstrip op. Plaats een vliegenlamp (niet in de keuken!).

Fruitvliegen
Alle voedsel inclusief kruimels weghalen. Laat rijp fruit niet liggen. Verschoon water van de bloemenvaas regelmatig. Check ook de kamerplanten waar ze vaak in zitten. Ook hier: zet ze op de tocht. Verjaag ze met kruidnagel of lavendel. Zet een basilicumplantje naast de fruitschaal. Leg knoflook tussen het fruit. Gebruik geen schoonmaakmiddel met bv citroengeur. Zuig ze op met stofzuiger en gooi de stofzak weg. Hierbij een tip voor het maken van een fruitvliegval: Je mengt appelazijn en wat siroop of suiker in een schaaltje. Dat schaaltje dek je af met folie. En daar prik je weer gaatjes in. Einde fruitvliegjes.

Mieren
Zoek het nest, vaak in een bloempot of onder een tegel. Kokend water is onnodig, ze vluchten ook voor koud water. Moeten ze toch dood: schaaltje bakpoeder vermengd met suiker. Aanrecht en vloer brandschoon houden. Leg munt, lavende, kruidnagel of basilicum op hun looppad. Sprenkel azijn op het paadje.

Herfstbladeren

Vele bomen hebben hun kleurrijke bladerpracht laten neer dwarrelen. De grond raakt langzaam bedekt  met loof in vele tinten, rijst de vraag: “Wat moet ik aan met al die bladeren? Kunnen ze gewoon blijven liggen, of moet ik ze weghalen?” Natte bladeren kunnen op een terras of in een geplaveide zone gevaar opleveren, want ze vormen daar een gladde, bruine vloerbedekking. Daarom moeten bladeren worden verwijderd van alle paden.

Gevallen bladeren moeten ook worden verwijderd van jonge scheuten, gras,  altijd groene planten en het gazon, want de vochtige bladeren kunnen verrotting veroorzaken. Doordat het zonlicht wordt tegengehouden, ontstaan er lelijke bruine plekken in het gazon. 

Zo zag ik ook op ons tuincomplex een aantal grasvelden met diverse molshopen. Deze mollen kunnen op een diervriendelijke manier weggejaagd worden. Hiervoor is een lege wijnfles nodig met daarin een leuk kleurig windmolentje. Graaf deze in de mol zijn molshoop en gegarandeerd dat door de trillingen van de wind onder de grond een harde beat ontstaat. Laat daar nou net de mol niet van houden!

De gevallen bladeren zijn niet overal onwelkom. Zo mag zich een laag tot 10 cm dik ophopen onder bomen, struiken, heesters en op in de winter braakliggende bloem- en groentebedden. De bladeren kunnen het best voorzichtig met een tuinklauw de grond in worden gewerkt en bedekt met wat aarde, zodat ze niet wegwaaien en zodat het ontbindingsproces wordt versneld. Zo zorgt u voor een snelle vorming van verse, rijke humus die zal bijdragen aan een hernieuwde bloemenpracht in de volgende lente. De snel verrottende bladeren van bloeiende heesters en vruchtenplanten zijn het best geschikt voor deze procedure, waarbij de compost in de grond zelf wordt gevormd. Bij deze bijzonder praktische methode om grote hoeveelheden bladeren te verwerken fungeren de voedingsstoffen in de bladeren en het snoeisel als ecologische bemesting. Een deken van bladeren over de planten houdt ze warm en beschermt ze tegen lage temperaturen. Vergeet echter niet om overgebleven bladeren in de lente te verwijderen, zodat er voldoende frisse lucht en zonlicht bij de planten kan komen. 

Een andere goede bestemming voor de bladeren is de aanleg van egelnestjes. Hiermee draagt u bij aan de bescherming van deze dieren, die in sommige Europese landen op de lijst met beschermde diersoorten staan. Dit komt voornamelijk doordat veel mensen hun tuin zo goed opruimen dat er geen plaats overblijft waar egels beschutting kunnen vinden en nesten bouwen. 

Dus laat eens een hoopje bladeren en twijgjes liggen. Dit kleine dier, dat in de schemering en ’s nachts actief is, doet er absoluut iets voor terug. Larven, regenwormen, spinnen en slakken staan boven aan het menu van deze kleine tuiniers assistent. Dus egels kunnen u helpen een deel van uw tuin vrij te houden van insecten en ongedierte. En omdat egels geen groente lusten, hoeft u zich geen zorgen te maken over uw fruit- en groentebedden! 

Herfstbladeren zijn dus niet alleen maar vervelend afval dat we zo snel mogelijk uit de tuin moeten verwijderen. Integendeel: als u deze tips en trucs opvolgt, kunt u geld besparen op humus en kunstmest en speelt u een actieve rol in de bescherming van dieren door egels een knus onderdak te bieden.