Taxus Baccata

VTV de Venhoeve ondersteunt de actie "Vergroot de Hoop"!

Bestrijd kanker vanuit uw eigen tuin! Vergroot de hoop steunt de strijd tegen kanker door zoveel mogelijk jong taxussnoeisel in te zamelen. Alleen in de snoeiperiode van 15 juni tot 31 augustus is de basisgrondstof voor chemotherapie aanwezig in de Taxus. De inzameling wordt gesteund door gemeenten, hoveniers, begraafplaatsen en VTV de Venhoeve.

Elke kubieke meter taxussnoeisel is goed voor 1 chemotherapie en verhoogt het bedrag dat gedoneerd wordt aan kankerbestrijding. Doordat 1 op de 3 mensen met kanker te maken krijgt vind Vergroot de Hoop het belangrijk dat wij ook kunnen doneren aan doelen die zich bezig houden met kankerpreventie, -behandeling of -bestrijding. Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met het bestuur, klik hiernaast op de brochure of bezoek de site van "Vergroot de Hoop" op http://www.vergrootdehoop.nl te allen tijde contact op nemen.

dia show 4

Het is weer tijd om te snoeien. Maar mensen met een taxus in de tuin doen er goed aan het snoeisel niet zomaar weg te gooien. Van de takken worden namelijk kankermedicijnen gemaakt. Lin Klaassen-Zwamborn, ambassadeur van stichting Vergroot de Hoop, vertelt:

Waarom is het zo belangrijk dat mensen het snoeiafval van de taxus niet zomaar weggooien?
,,Van de takken worden chemokuren voor onder andere darm-, prostaat- en baarmoederkanker gemaakt.’’

Hoe werkt dat?
,,In de jonge scheuten zit baccatine. Een belangrijke grondstof voor geneesmiddelen tegen kanker. Wij verzamelen de takken en brengen die naar onze drogerij in Zeeland. Vervolgens worden ze verpakt als een soort hooibaal en verkopen we het snoeisel aan de farmaceutische industrie.’’

Jullie verdienen eraan?
,,Die vraag krijg ik vaker. Maar dat geld gebruiken we voor onze donaties. Per kuub snoeisel krijgen de inzamelaars 30 euro die ze mogen geven aan elk goed doel dat is gerelateerd aan kanker.’’

Terug naar het medicijn. Hoeveel snoeisel is er nodig voor één chemokuur?
,,Voor één kuur heb je 130 kilo snoeisel nodig. Dat is ongeveer zestig tot zeventig meter aan haag, afhankelijk van hoe vol die is. Uiteindelijk blijft daar 18 gram aan grondstof van over. Vorig jaar hebben wij 2600 chemokuren verzameld en dit jaar willen wij twee keer zoveel ophalen.’’

Waar moeten de mensen op letten als ze gaan snoeien?
,,Dat het echt jonge scheuten zijn. We hebben ook wel gehad dat mensen met een complete boom aankomen, maar dat heeft geen zin. De stof zit alleen in de jonge takjes. Verder is het handig dat de mensen een kleed of iets dergelijks onder de haag leggen waar ze het snoeisel in kunnen opvangen. Er mag namelijk geen ander snoeiafval tussen zitten.’’

Waar kunnen de mensen hun snoeisel naar toe brengen?
,,Op onze website kunnen ze zien welke gemeenten en hoveniers meedoen. De actie duurt tot 31 augustus.’’

dia show 2

Lin Klaassen-Zwamborn is ook lid van VTV de Venhoeve. Zij liep
vorig jaar naar de compost hoop van de Venhoeve en zag daar een grote hoeveelheid aan afgesnoeid materiaal van de Taxus plant liggen. Zij werd overvallen door een verdrietig gevoel.

Een aantal dierbaren van Lin Klaassen-Zwamborn waren overleden aan kanker en een aantal dierbaren waren net aan het vechten tegen deze verschrikkelijke draak.

Zelf had zij ook problemen met haar gezondheid en kwam de diagnose kanker zeer dichtbij. Gelukkig was het wat anders maar de schrik was groot. Lin had een wens en die is uitgekomen. Zij heeft ervoor gezorgd dat onze vereniging het eerste landelijke volkstuin complex is die een grote inzamelingsactie houdt.

taxus flyer nieuw