Rondom de Venhoeve

Afgelopen zaterdag liep ik eens een rondje over ons fijne volkstuincomplex. In de kantine hadden de dames heerlijke erwtensoep met garnituur klaar staan. Een heerlijke opwarmer na het harde werken in de tuin.  Deze rijk gevulde soep is de hele maand november te verkrijgen. Zie postertje op het mededelingen bord  van de entree van het volkstuin complex.

Vele bomen hebben hun kleurrijke bladerpracht laten neer dwarrelen. De grond raakt langzaam bedekt  met loof in vele tinten, rijst de vraag: "Wat moet ik aan met al die bladeren? Kunnen ze gewoon blijven liggen, of moet ik ze weghalen?"

Natte bladeren kunnen op een terras of in een geplaveide zone gevaar opleveren, want ze vormen daar een gladde, bruine vloerbedekking. Daarom moeten bladeren worden verwijderd van alle paden. 

Gevallen bladeren moeten ook worden verwijderd van jonge scheuten, gras,  altijd groene planten en het gazon, want de vochtige bladeren kunnen verrotting veroorzaken. Doordat het zonlicht wordt tegengehouden, ontstaan er lelijke bruine plekken in het gazon. 

Zo zag ik ook op ons tuincomplex een aantal grasvelden met diverse molshopen. Deze mollen kunnen op een diervriendelijke manier weggejaagd worden. Hiervoor is een lege wijnfles nodig met daarin een leuk kleurig windmolentje. Graaf deze in de mol zijn molshoop en gegarandeerd dat door de trillingen van de wind onder de grond een harde beat ontstaat. Laat daar nou net de mol
niet van houden!

De gevallen bladeren zijn niet overal onwelkom. Zo mag zich een laag tot 10 cm dik ophopen onder bomen, struiken, heesters en op in de winter braakliggende bloem- en groentebedden. De bladeren kunnen het best voorzichtig met een tuinklauw de grond in worden gewerkt en bedekt met wat aarde, zodat ze niet wegwaaien en zodat het ontbindingsproces wordt versneld. Zo zorgt u voor een snelle vorming van verse, rijke humus die zal bijdragen aan een hernieuwde bloemenpracht in de volgende lente. De snel verrottende bladeren van bloeiende heesters en vruchtenplanten zijn het best geschikt voor deze procedure, waarbij de compost in de grond zelf wordt gevormd. Bij deze bijzonder praktische methode om grote hoeveelheden bladeren te verwerken fungeren de voedingsstoffen in de bladeren en het snoeisel als ecologische bemesting. Een deken van bladeren over de planten houdt ze warm en beschermt ze tegen lage temperaturen. Vergeet echter niet om overgebleven bladeren in de lente te verwijderen, zodat er voldoende frisse lucht en zonlicht bij de planten kan komen. 

Een andere goede bestemming voor de bladeren is de aanleg van egelnestjes. Hiermee draagt u bij aan de bescherming van deze dieren, die in sommige Europese landen op de lijst met beschermde diersoorten staan. Dit komt voornamelijk doordat veel mensen hun tuin zo goed opruimen dat er geen plaats overblijft waar egels beschutting kunnen vinden en nesten bouwen. 

Dus laat eens een hoopje bladeren en twijgjes liggen. Dit kleine dier, dat in de schemering en 's nachts actief is, doet er absoluut iets voor terug. Larven, regenwormen, spinnen en slakken staan boven aan het menu van deze kleine tuiniers assistent. Dus egels kunnen u helpen een deel van uw tuin vrij te houden van insecten en ongedierte. En omdat egels geen groente lusten, hoeft u zich geen zorgen te maken over uw fruit- en groentebedden! 

Herfstbladeren zijn dus niet alleen maar vervelend afval dat we zo snel mogelijk uit de tuin moeten verwijderen. Integendeel: als u deze tips en trucs opvolgt, kunt u geld besparen op humus en kunstmest en speelt u een actieve rol in de bescherming van dieren door egels een knus onderdak te bieden.

Ik wens u alle een fijne herfst!

Bron Lin Klaassen- Zwamborn tuinhuisje 144