Column vd maand

 

Het vergeet me niet lijstje van de tuinder

Zoals elk voorjaar begint het te kriebelen in de handen van de volkstuincomplex liefhebber. Als bezige bijen trekken we allemaal naar De Venhoeve om daar aan de slag te gaan met diverse Vergeet me niet lijstjes. Het lijstje kan heel divers zijn.

Elk jaar is het weer spannend na de wintermaanden. Hoe treffen we ons complex aan.  De dag dat het water weer aangesloten word en we allemaal weer feestelijk ons eerste kopje koffie op onze eigen tuin kunnen drinken is een groots cadeau. Midden in een stad zo veel recreatie kunnen krijgen voor ieder zijn behoefte is natuurlijk de reden dat we met elkaar op De Venhoeve vertoeven.

Het nieuwe seizoen brengt weer iets nieuws en geeft ons het vertrouwde gevoel van ontspanning.

De een verheugd zich op het maken van een mooie groente tuin. Vele uren voorwerk zijn hiervoor gedaan in de donkere maanden. In de winter zijn de nieuwe zaden al voor gezaaid in een kas of in allerlei potjes op de vensterbank. De kwetsbare planten kunnen nu eindelijk de groente tuin in. In het hoofd klinkt een klein stemmetje. Hopelijk hebben de slakken andere bezigheden dan aan dit mooie frisse plantje te vreten. Ook klinkt in het hoofd hoe je de slakken om de tuin kan lijden. Natuurlijk kan er gebruik gemaakt worden van slakkenkorrels maar dat is vaak gevaar voor eigen gezondheid wil je de eigen groente opeten. Een natuurlijke oplossing voor slakken plagen komen zo snel mogelijk op deze site te staan dat beloof ik u. Het krijgen van geluk voor het kwekken van de eigen groente is zeker ook een gedachten gang van de fanatieke kweker. Die kwetsbare plantjes zijn afhankelijk van water en zonneschijn maar van grote buien worden zij treurig. Zo zijn er voor een lid met groene vingers heel wat lijstjes af te vinken.

Is het rondom het huisje aangeveegd dan willen we ook in het huisje aan de slag. Er is niks lekkerder dan het huisje eens even op te ruimen.

In ons huis, had een zomerkoninkje ook flink huis gehouden. Door een klein rond gat vloog het op en aan ons huis binnen. Het vogelhuisje buiten was hem kennelijk te klein geworden en zo had het er in de stille maanden een volksverhuizing plaats gevonden.

Het vogeltje had zich kostelijk vermaakt en er op zijn manier een leuke inrichting  op na gehouden. Gelukkig voor beide partijen was het even wat minder lekker weer. Mijn vergeet me niet lijstje kwam weer tevoorschijn en op een regenachtige dag struinde ik internet af op zoek naar een bouwpakket voor een nieuw huisje voor het zomerkoninkje. Ik werd geïnspireerd door de volgende site http://www.buitenlevengevoel.nl/vogelhuisjes-maken

 

Na enkele dagen zijn we het eens geworden. Het vogelhuisje buiten hebben we opnieuw ingericht. En laat ik dan eindigen met het volgende:

Ik wens u alle een mooi nieuw vergeet me niet lijstje toe.

Lin Klaassen-Zwamborn tuin 144